Republiek der Nederlanden, 1702-1714

De Blauwe Garde is een gelegenheids-werkgroep dat bestaat uit leden van andere werkgroepen binnen de vereniging, ze zijn minder actief omdat er niet veel evenementen zijn uit deze periode. De werkgroep beeld het 4e regiment infanterie uit, die ook wel de Blauwe Garde werd genoemd vanwege hun uniform.

De origine van de eenheid stamt af uit de mid. 16e eeuw, toen een compagnie gardisten werdt opgericht voor de stadhouder van de republiek. Uiteindelijk uitgebreid tot een volwaardig regiment, werd het gezien als een elitekorps binnen het leger.

De Blauwe Garde heeft Willem III van Oranje (Koning Willem III van Engeland, etc.) vergezeld naar de Britse eilanden en heeft daar succesvol deelgenomen aan vele veldslagen, waaronder de slag aan de Boyne (1690) tijdens de Negenjarige Oorlog.

Na de dood van Willem III en het uitbreken van de Spaanse Successieoorlog, keerde het regiment terug naar Nederland waarna het vocht in bekende veldslagen als onderdeel van de Grote Alliantie (ook wel bekend als de Liga van Augsburg), zoals die bij Ramillies (1706) en Oudenaarde (1708). Tijdens deze oorlog had Nederland het op één na grootste leger ter wereld opgetrommeld. Dit is ook de periode dat de werkgroep uitbeeld.

Het regiment heeft verder gevochten in de Duitse campagne tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog en nam later deel aan de belangrijke slag bij Fontenoy (1745). Ze hebben nog gevochten in de laatste jaren van de republiek tegen de Franse revolutionare legers tijdens de inval van Nederland. Het regiment is uiteindelijk ontbonden in 1795 bij het vormeren van de nieuwe Bataafse Republiek.