Koninkrijk Holland, 1806-1810

Onze werkgroep KH (Koninkrijk Holland) richt zich op de periode onder Frans bewind met Lodewijk I als Koning van Holland (1806-1810). De werkgroep beeld een compagnie voltigeurs (lichte infanterie) uit toen zij in Franse dienst waren ingezet in Spanje.

Opgericht tijdens het ontstaan van het Koninkrijk Holland, het 2e regiment infanterie maakte deel uit van de Hollandse Brigade (samen met oa. het 4e regiment infanterie en 3e regiment huzaren) onder bevel van Generaal Chassé, ook wel Général Baïonette genoemd.

De Hollandse Brigade was opgesteld om voor de Fransen te vechten in Spanje en heeft tijdens deze campagne deelgenomen aan meerdere veldslagen, waaronder de slag bij Talavera. Toen het Koninkrijk Holland eenmaal werd opgenomen in het Franse Rijk in 1810, werden de Hollandse eenheden samengevoegd, omgenummerd en opgenomen in het Franse leger, waaronder ook de Hollandse Brigade in Spanje. Het 2e regiment werd samen met een deel van het 6e regiment vernummert tot het 123e régiment infanterie de ligne (ex-Hollandaise).

Deze eenheid heeft vervolgens deelgenomen aan de invasie van Rusland in 1812, hier dappere achterhoede gevechten geleverd tijdens de terugtocht uit Moskou en nam deel aan de beroemde slag aan de Berezina.