Slot Loevestein, Nederland – 29 Feb. & 1 Mrt. 2020

Een aantal Jagers hebben hieraan deelgenomen. Gedurende het weekeinde was het zeker de naam winterbivak waard. Vooral gedurende de avond en nacht koud en miezerige regen, pas in de namiddag brak er een bleek zonnetje door, maar die kon niet voldoende verwarmen. Het Slot diende door het Nederlandse leger te worden veroverd op de Fransen die het bezet hielden.

Zaterdag liet de Franse commandant enige patrouilles in de omgeving uitvoeren, deels ook om te bevoorraden. Hiertoe kwam het dat beide eenheden buiten het slot in contact kwamen en er hevige schermutselingen plaatsvonden, waarop de Franse terug geworpen werden op het kasteel. Gedurende de avond was er tijd voor ontspanning en konden beide legers en aanwezige burgers verbroederen onder het genot van muziek en dans.

Op zondag besloot de Franse commandant om uit te breken uit het slot teneinde een weg vrij te maken voor bevoorrading. Echter na hevige schermutselingen werden deze eenheden teruggeworpen op het kasteel. Hierop besloot de Franse commandant om de witte vlag te doen hijsen en het Slot over te dragen.

Ondanks dat het koud en nat was, werd dit evenement nog ruim bezocht door publiek. Wederom een geslaagd weekeinde en wij kijken uit naar het winterbivak van volgend jaar.