Épothémont, Frankrijk – 27 & 28 November 2018

Met een groep van vier man uit de werkgroep 27e Bat. jagers, Co. flankeurs, deelgenomen een evenement nabij Epothemont, Frankrijk een evenement dat de achtervolging van Waterloo naar Parijs verbeeld in campagnestijl en alles op de rug gedragen moet worden. In overleg werden wij aangevuld met de groep Braunschweig Gelernte Jäger en als lichte infanterie ingezet in front en op beide flanken van de coalitie hoofdmacht.

Zaterdag vertrokken de Franse eenheden een half uur eerder dan de achtervolgende coalitie troepen. Onderweg mochten de eenheden door de velden, bossen en door de straten van dorpen, volgens de tactiek oprukken. Na ongeveer een uur kreeg de lichte infanterie eenheid voor de eerste maal contact met de Franse troepen, dat een verdedigende positie had ingericht op de weg en rechts aangeleund door een bosperceel. De coalitie was snel instaat om deze weerstand op te ruimen door de lichte infanterie door het bos te laten oprukken en de Fransen zowel in front als op de flank aan te grijpen. Deze manoeuvre werd gedurende de dag, in onderling overleg met de commandant, nog een aantal malen herhaald. Aan het einde van de dag aangekomen bij de brug omgeving Épothémont alwaar de Fransen en coalitie troepen in 1814 gedurende twee dagen slag hebben geleverd. De coalitie heeft tot drie maal tevergeefs de stelling bestormd, waarna beide legers zich voor de nacht in gereedheid brachten.

Zondagochtend bestormde het coalitie leger de brug nog twee maal vergeefs. De derde keer waren zij instaat de verdediging te doorbreken, waarna gevechten in de straten leiden tot langzaam retireren van het Franse verzet en de groepen van elkaar raakten verwijderd. Publiek hing uit de ramen en bevonden zich op afstand achter de troepen en volgde de gevechten op de voet. De terugtocht eindigde rond 13.00 uur in de omgeving van de kerk, waarbij het ook langzaam begon te miezeren en vele wapens aan beide zijden begonnen te weigeren, wat afvuren der musketten niet eenvoudig maakte. Terwijl de hoofdmacht in gevecht was met de Franse linie, ondernam de lichte infanterie een plotselinge bajonet aanval dat de Franse voltigeurs uiteensloeg en er een twaalftal gevangen konden worden gemaakt en afgevoerd op de hoofdmacht. Dit kondigde tevens het einde der vijandelijkheden aan. Na een parade, een fotomoment en korte lunch zijn we rond 15.00 uur weer naar huis vetrokken.

Al met al een geweldig evenement, waarbij de Jagers zich hebben onderscheiden.